За нас подкрепата за най-възрастните хора през светлите християнски празници

...
 За нас подкрепата за най-възрастните хора през светлите християнски празници
Коментари Харесай

Нинова: Подкрепата за най-възрастните хора през светлите християнски празници е традиционна, последователна и принципна политика


  " За нас поддръжката за най-възрастните хора през светлите християнски празници е обичайната, поредна и кардинална политика през всички години. " Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на разискването в Народното събрание на великденските надбавки към пенсиите.

 

По думите ѝ мястото на този спор е било при приемането на бюджета за 2024 година, когато " Българска социалистическа партия за България " е упорствала за подобен вид политика, само че не е била призната.

" Днес бих желала да прегледам причините срещу това, което предлагаме - по 100 лв. за всички пенсионери до прага на беднотия от 526 лв. и по 50 лв. за всички останали ", сподели Нинова и уточни: 

 

" Първо - било предизборна заигравка. Невярно. 10 март 2015 година: Постановление на Министерски съвет - 40 лв. великденска добавка. Няма избори. 22 март 2016 година - 40 лв.. Няма избори. 14 март 2017 - също. 30 март 2018 година - също. През всичките тези години е била по 40 лева: 26 март 2019 година, 31 март 2020 година, 5 април 2022 г.  И тук спирам. 5 април 2022 година - решение за 70 лв. на всеки пенсионер. Сигурно сте не запомнили, само че през това време Българска социалистическа партия взе участие в ръководството. И в този момент въпросът ми е към ПП-ДБ, които са срещу през днешния ден да се дават великденски надбавки: Как тогава можахме, в най-голямата рецесия, при започване на войната, енергийна рецесия и пост коронавирус обстановка – да осигурим 142 888 760 лв., да ги изплатим на всички пенсионери, както в този момент предлагаме от Българска социалистическа партия, и да приключим годината с под 3% недостиг? ", обърна внимание тя. 

 

И попита още: " Каква е разликата сред всичките тези години в вашето изказване през днешния ден, че това е предизборно и няма пари. Разликата е една – Българска социалистическа партия участваше в държавното управление и когато участваме във властта, ние потвърждаваме, че това, което приказваме – го вършим. Министерството на обществената политика се управляваше от Георги Гьоков, стопанската система се управляваше от Българска социалистическа партия и бяхме преди всичко по промишлен напредък в Европа и осигуряхме пари за обществени разноски. А в този момент сме след 15-то място по индустриално произвеждане и стопански напредък в  Европа и твърдите,че няма пари за тези добавки. "  

 

Тя сложи вторият въпрос, а точно опълчването на трайното нарастване на пенсиите с " швейцарското предписание " на еднократните великденски надбавки. 

" И през всичките тези години, които изброих  важеше и " швейцарското предписание ", и имаше и великденски надбавки. А през 2022 година, когато ние бяхме в ръководството и отговаряхме за тези браншове – имаше 70 лв. за всички пенсионери ", акцентира Корнелия Нинова. 

 

" Тук е огромният въпрос за целите в политиката. Някои си слагат строителство на автомагистрали, други – военни разноски, трети – нещо друго. За нас безспорен приоритет е битката с бедността, увеличението на приходите, битката с неравенствата и компенсацията за хората поради високата инфлация. Защото цените в магазините порастват еднообразно за всички, само че най-вече страдат възрастните хора. И най-много тези с най-ниските пенсии ", безапелационна бе Нинова. 

 

Лидерът на Българска социалистическа партия се обърна с имитация към ПП-ДБ: " Може ли да спрете да се въртите като пумпали в политиката най-малко за 24 часа? Показах ви решението на кабинета, в който участвахме дружно.  Направих и информация – натиснали сте всички зеления бутон тогава, държали сте пламенни речи по какъв начин би трябвало да се помогне на пенсионерите. Сега за какво е назад? Яхнахте знамето на лявата политика, обявихте се за обществена партия, откраднахте цялата стратегия на Българска социалистическа партия, приписахте си нарастването за пенсионерите. И в този момент ми обяснявате тъкмо противоположното. Дайте логичен мотив – за какво. "  

 

И добави: " Това беше единствено преди една година.  Тук има сътрудници, които са били в Министерски съвет и знаят по какъв начин се гърчехме в най-тежката рецесия да намерим пари за възрастните хора. И ги намерихме - близо 150 милиона. Сега ми обяснявате, че било предизборно. Спрете се най-малко за 24 часа с една непрекъсната позиция. Никога с мафията – след това прегръдка с мафията. Никога с Борисов – след това възстановихте Борисов. "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР